Trouwen op Ambon


 blog.indonesiepagina.nl 

Startpagina
Je bent nu in > Blog > Trouwen op Ambon

Trouwen op Ambon

Trouwen op Ambon - Vanuit mijn verleden en kennissenkring heb ik Ďietsí met het eiland Ambon, ťťn van de Molukken, een eilandengroep in het oosten van IndonesiŽ. Wat zich enige tijd geleden daar afspeelde toen christenen en moslims slaags raakten met elkaar, er doden en gewonden vielen en er veel vernielingen werden aangericht, ging mij echt aan het hart. Het schitterende eiland met zijn van oorsprong vriendelijke bevolking, verviel tot een door branden zwart geblakerd gebied waar bevolkingsgroepen, die eerst in vriendschap naast en bij elkaar woonden, elkaar gingen haten en waar mogelijk, elkaar naar het leven stonden. Toen ik, alweer enkele jaren voor de ongeregeldheden, het eiland bezocht was er (gelukkig) nog geen sprake van genoemde sfeer en kon men overal op het eiland veilig rondreizen.

Familie op Ambon

In Nederland had ik met Ambonese families kennis gemaakt en kwam er regelmatig op bezoek, luisterde naar hun verhalen over hun oude vaderland en begreep dat voor velen, met name de ouderen, het hart op de Molukken lag. Ook hun kinderen had ik leren kennen en wist dat een aantal van hen uitkeek naar een toekomst: ĎAmbon voor de Ambonezení. En toen ik tijdens mijn bezoek aan de familie M. vertelde dat ik plannen had om naar Ambon af te reizen, werd mij verteld dat binnenkort hun nichtje Julie op Ambon zou gaan trouwen. Zij drongen er bij mij op aan de bruiloft bij te wonen en gaven mij diezelfde avond nog enkele adressen van familieleden op Ambon mee met de uitdrukkelijke boodschap hen te gaan bezoeken.

Naar Ambon

Enkele weken later maakte ik de vliegreis vanuit Jakarta, via Ujung Pandang op Sulawesi, naar Ambon, waar ik inderdaad van plan was de familie M. te bezoeken. Aangekomen op Ambon reed ik met een oude taxi van het vliegveld(je) naar de hoofdstad Kota (= stad) Ambon en liet mij in het centrum van Ambon City afzetten vlakbij een hotelletje van waaruit ik zou proberen de familie op te sporen. De volgende dag kon iemand op het politiebureau mij vertellen waar ik hen zou kunnen vinden, een klein dorp net buiten de stad. In een minibusje, waarvan er honderden rondreden, reed ik de stad uit. Op een pleintje waar markt was, stopte het busje. Er hing een indringende vislucht en het was er erg druk. Het was een drukkend warme middag en mij ontbrak de lust om die dag nog naar de bewuste familie op zoek te gaan. Ik zocht een eenvoudig pension en had het geluk dat de eigenaar mij precies kon vertellen waar de familie M. woonde en dat er over drie dagen een bruiloft zou zijn: de bruiloft die ik wilde bijwonen!

Opgetogen familie

De volgende dag besloot ik de familie op te zoeken en te kijken hoe men zou reageren op de komst van een vreemde bezoeker uit het verre Nederland. Ik was stomverbaasd over de gastvrijheid van een oudere vrouw die mij in het Nederlands aansprak en verwelkomde. Ik vertelde haar wie ik was en dat ik bekend was met haar familie in Nederland, waarop zij opgetogen reageerde. Zij riep enkele, voor mij onverstaanbare, woorden, waarna meteen een paar personen kwamen aangerend, die mij allerhartelijkst begroetten. De ouderen spraken Nederlands en overlaadden mij met allerlei vragen over hun familie in Nederland. Het werd een gezellige ontmoeting die eindigde met een uitnodiging om bij de huwelijksplechtigheden, twee dagen later, aanwezig te zijn. Uiteindelijk vertrok ik naar mijn pension, mij verbazend over zoveel hartelijkheid van deze mensen.

Ambon 12 juli. Even voor vier uur ís middags arriveerde ik op het adres van het bruidspaar. Het zou, had men mij meegedeeld, een sobere bijeenkomst worden omdat noch de familie van de bruid, noch die van de bruidegom over veel financiŽle middelen beschikte. Achter het huis waren een paar stukken zeildoek boven het erf aangebracht en daar bevonden zich de meeste genodigden die, op gehuurde stoelen, hadden plaatsgenomen. Het was boven de dertig graden onder het zeildoek en de mensen wisten zich het zweet van hun voorhoofd af. Binnen, waar het nog warmer was, waren de families van bruid en bruidegom bijeen gekomen. De vrouwen waren gekleed in een lange witte blouse, de kebaya, en een rood met goudkleurige sarong. Er heerste een aangename feestelijke stemming en de traditionele warme chocolademelk werd rondgedeeld.

Een plaatje van een bruid

Als bezoeker uit het verre Nederland en bekende van de overzeese familie, werd ik tot de belangrijke gasten gerekend en werd daardoor uitgenodigd om in het huis te komen en daar de feestelijkheden bij te wonen.

Om vier uur precies verscheen de kepala, de dorpsbestuurder, die ervoor zou zorgen dat alles vlekkeloos zou verlopen. Ik werd aan hem voorgesteld en belangstellend informeerde hij naar Nederland en de Ambonese families die ik daar kende.

En toen begon het officiŽle gedeelte van de bruiloft. Het was een christelijke huwelijksinzegening die met een gebed begon, uitgesproken door een oude oom van de bruid, direct daarop gevolgd door de binnenkomst van het bruidspaar. Een luid applaus klonk op terwijl wij de knappe bruid, gekleed in een zilverwitte satijnen bruidsjapon waartegen haar bruine huid en zwarte haren prachtig afstaken, bewonderden. Het geheel van haar kleding werd gecompleteerd door een grote witte hoed met sluier, een parelketting, witte kanten handschoenen en witte schoenen; kortom: een plaatje!

De bruidegom droeg een zwart kostuum, waarvan de mouwen veel te kort waren. Op het witte overhemd, met een veel te ruim boord, droeg hij een zeer brede, fel gekleurde stropdas en een veel te groot pochet hing als een theedoek uit zijn borstzak. Het leek wel alsof men alle aandacht had besteed aan de kleding van de bruid waardoor de bruidegom er een beetje bekaaid van was afgekomen.

Kort, maar krachtig

De kepala nodigde de gasten uit naar buiten te gaan en de stoet zette zich in beweging op weg naar de baileo, het vergaderhuis van het dorp. Daar stond, onder een afdak, het stamhoofd, de kepala soa, die als ambtenaar van de burgerlijke stand zou optreden tijdens de huwelijkssluiting, te wachten. De ceremonie stelde niet veel voor en voordat ik het in de gaten had, stonden we al weer buiten.

Aansluitend werd het kerkelijk huwelijk gesloten hetgeen zou plaatsvinden in de pastorie van de dominee en niet in het kleine kerkje op het plein, omdat daarin, volgens de traditie, alleen maar op vrijdag getrouwd mocht worden. In de pastorie zong een kerkkoor van vrouwen een vrolijk ritmische gezang, waarbij zachtjes in de handen werd geklapt. Ook deze bijeenkomst duurde maar kort en nadat de dominee de zegen had uitgesproken werd gezamenlijk gebeden en onder melodieuze klanken van het dameskoor verlieten de woning op weg naar het huis waar de feestelijkheden zouden plaatsvinden.

Een feestelijke avond

In het ouderlijk huis van de bruid was alles in gereedheid gebracht voor een maaltijd voor de familie en de gasten. In grote pannen waren kip, rijst en zoete aardappelen gekookt en op de tafels stonden stapels borden, glazen en manden met fruit klaar. Voor degenen die niet met hun handen zouden eten, was er bestek neergelegd.

Bruid en bruidegom waren de eersten die zich van het heerlijke eten bedienden, waarna de rest van de aanwezigen aten. Er werd thee geserveerd en later op de avond kwam er als enige alcoholische drank, de sopi, palmwijn, op tafel; overige dranken bleken te duur te zijn om aan te bieden. HelaasÖwant ik snakte naar een heerlijk koud glas bier, maar dat bleef een fata morgana.

De hele avond heerste er een feestelijke stemming, er werd vrolijk gepraat en gelachen en af en toe vroeg iemand het woord en vertelde een anekdote uit de jaren toen de bruid en bruidegom nog jong waren. Een van de oudere aanwezigen die de hele avond naast mij zat en goed Nederlands sprak, wierp zich op als tolk, zodat mij niet veel ontging van de inhoud van alle verhalen die werden verteld.

Omdat het niet de gewoonte is om de ontvangen cadeaus direct uit te pakken waar de gulle gevers bij zijn, werden deze verzameld in het slaapvertrek waar het pas getrouwde stel de huwelijksnacht zou doorbrengen. Ik vermoed dat er van dat uitpakken van de geschenken die nacht veel terecht is gekomen!

Het was al laat toen ik de familie hartelijk bedankte voor de uitnodiging om de festiviteiten bij te wonen en voor het heerlijke eten dat men had bereid. In Nederland teruggekomen, heb ik de Ambonese familie bezocht en hen uitvoerig over de bruiloft verteld.

Tekst: Karel van der Veen.Geplaatst in Volksverhalen @ 23 October 2005 00:10 CET door Jeroen · 'Blog' RSS feed · permalink

Advertentie
Sywebs
User
spacer line
 
(Moderated) Geplaatst @ 12 September 2016 10:02

leuk zo een bruiloft! Dan weet je zeker dat het niet om het geld gaat of om de spam. Maar het gaat hier puur om de liefde tussen 2 personen!

Spam verwijdertjobvanstaalduinen
User
User icon of jobvanstaalduinen
spacer line
 

Wat is de diepere achtergrond om een blog van 11 jaar geleden opnieuw te plaatsen?salina
User
User icon of salina
spacer line
 


Op 12-09-2016 22:58 schreef jobvanstaalduinen:
Wat is de diepere achtergrond om een blog van 11 jaar geleden opnieuw te plaatsen?


Per ongeluk gegaan denk ik, anders zou ik het ook niet weten. Emoticon: Shut up!oyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Interessant. Een blogbot die al 10 jaar niet online is geweest die post Emoticon: Confused Emoticon: Confused


It's only kinky the first time.

oyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Hmmmmm, nieuw, een verlovingsring spammer die een oud topic omhoog haald.

Of zo.


It's only kinky the first time.

salina
User
User icon of salina
spacer line
 

Dat meen je niet Emoticon: Laugh out loud
Ik vond het al zo'n rare tekst met z'n verlovingsring en echte liefde
Wat een debielen joh Emoticon: Laugh out loudoyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 
(Moderated) Geplaatst @ 13 September 2016 12:14

We weten gelukkig wie de debiel is. Emoticon: Laugh out loud


It's only kinky the first time.

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

Anne Mieke kan veel vertellen over huwelijken van blanke dames met Indonesischse golddiggers Emoticon: Yes!elsbeth
User
spacer line
 
(Aangepast) Geplaatst @ 14 September 2016 07:14

En Malam is een vreselijke, onverbeterlijke asshole, ook dat moet maar weer eens onder de aandacht gebracht worden.jakarta-snacks
User
spacer line
 

Off topic, maar toch gezegd hebbend:
Vind Malam kostelijk schrijven hoor. Gegadigde voor de Indonesische "GeenStijl"..
Zou een doorbraak zijn zeg. Wel ogen in je rug dan.


Ach ja

bulekurus
User
spacer line
 

Teju Malam heeft mijn koosnaamtje gestolen .... Emoticon: Bye byeoyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Toch nog een zinnige bijdrage Om Malam.

Waarmee bewezen is dat het niet alleen om dames gaat die dan denken dat ze een gouwe kut hebben. Emoticon: Laugh out loud Dit in het kader van, sommige denken er goud te vinden maar treffen er geen verroeste spijker an. Emoticon: Worship

Van mij mag je ervaringsdeskundigen er best buiten laten overigens Emoticon: Blush

En voor de rest is natuurlijk RI geen uitzondering als het deze strapatsen aangaat.

Meneer de Sywebs deed niet meer als spammen. Hij schijnt erg goed te zijn in marketing al dus zijn website. Een nederlandse ondernemer die kennelijk zo aan het gas hangt dat sites afgaan om te spammen. Of minder goed in marketing, dat kan ook. Emoticon: Party!


It's only kinky the first time.

elsbeth
User
spacer line
 

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 

elsbeth
User
spacer line
 

Nou, vooruit nog een keer dan omdat je het zo graag wil horen en je er bovendien zo ontzettend trots op bent: Ik vind je een ongelofelijke ASSHOLE. Trappen om zelf maar niet geraakt te worden, dat is jouw motto. In en intriest dat iemand zo kan worden.Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 


On 14-09-2016 11:56 elsbeth wrote:
In en intriest dat iemand zo kan worden.


Fout Elsbeth, niet zo geworden, altijd zo geweest na de harde leerschool van mijn pa en het snoepje. Emoticon: Winkelsbeth
User
spacer line
 

Vanaf je twaalfde al een asshole dus, nog erger.oyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Ik heb even gekeken of Malam voldoet aan de term asshole.
Ik kom toch tot de conclusie dat Om Malam niet lijkt op een anus.
Die haren geloof ik nog wel, het gat niet.

Emoticon: Laugh out loud Emoticon: Laugh out loud Emoticon: Laugh out loudIt's only kinky the first time.

Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 
(Aangepast) Geplaatst @ 14 September 2016 13:48

Yep, al meer dan 55 jaar Elsbeth. Emoticon: Wink
Gewoon zeggen waar het op staat, dat heeft zo zijn voordelen, dan hou je in dit geval huilverhalen over Aziatische partners waar mensen tegen beter weten in keer op keer intrappen en het romantiseren van de islam van je lijf. Emoticon: Yes!
Niet altijd even correct, maar wat is nog correct Emoticon: Confused

In die 55 jaar heb ik gebruik gemaakt van een virtuele weegschaal, aan de ene kant de mensen die recht toe recht aan commentaar en kritiek waarderen/accepteren en aan de andere kant mensen die ogenblikkelijk op hun tenen zijn getrapt. Emoticon: Smile
De mensen met pijnlijke tenen gaan ogenblikkelijk op de barricade, die zijn op mijn weegschaal heel duidelijk in de minderheid. Emoticon: Blush
Daar komt wel bij dat ik met die laatste groep in gesprek blijf, ik heb namelijk eelt op mijn ziel en hoop altijd nog dat die mensen nog wat bij willen leren. Emoticon: Yummie!
Uiteraard is het van mensen zelf afhankelijk aan welke kant ze van mijn virtuele weegschaal willen bivakkeren, in jouw geval lijkt mij dat overduidelijk Elsbeth. Emoticon: Laugh out loud

N.B. Oyibo, zelfs die haren komen volgens mij niet overeen, ik ben nog steeds goudblond, ondanks dat ik nog nooit mijn eigen knalpotje heb gezien, kan ik mij nauwelijks voorstellen dat die kleur beneden anders is. Emoticon: Shiny
Aan de andere kant moet ik zeggen dat ik totaal geen moeite heb met het commentaar van Elsbeth, het tegendeel zelfs ik waardeer het.
Altijd gelijk krijgen is niet gezond en nog eentonig ook, het is net ping pong of tennis, hoe harder je slaat, hoe harder je de bal terug krijgt. Emoticon: Yes!


Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 
(Aangepast) Geplaatst @ 14 September 2016 14:47

Ik vergeet er trouwens nog iets bij te zeggen, iemand moet natuurlijk wel de macht hebben om de ping pong/tennisbal keihard terug te slaan.
Je kan namelijk een perfecte kennis hebben van de tennisbaan en ping pong tafel en er heel uitgebreid verslag over doen, maar als je niet weet hoe je een tennisracket of ping pong batje vast moet houden dan schiet het niet echt op. Emoticon: Nooo
Dan verlies je namelijk keer op keer, dan kan je wel in de loop van de jaren alle maten, kleuren en spelregels van deze twee sporten ventileren natuurlijk.
Maar als je dan in de loop van de jaren tussen door ineens de spelregels en de filosofie van de spelers aan de orde stelt, tja dan kan je er op wachten toch Emoticon: Confused
Dan krijg je een keihard balletje die je niet niet terug kan slaan. Emoticon: Blush
Dan laat je dat over aan anderen, de Elsbethekes, die de maten van de tafel en het veld niet goed kennen, maar wel een balletje kunnen slaan. Emoticon: Laugh out loud
Helaas weet ik de maten en kleur van het veld en ken de spelers ook een beetje, dus ik kan een aardig balletje mee slaan. Emoticon: Bye bye


elsbeth
User
spacer line
 
(Aangepast) Geplaatst @ 14 September 2016 14:58

het grote probleem met jou, Malam, is dat je denkt dat je glashelder naar een ander kijkt, terwijl je niet bereid bent om in de spiegel naar jezelf te kijken. Daar ben je met je grote bek dan weer te laf voor. Met de waarheid zeggen bedoel je jouw waarheid. Je kent geen andere waarheid. Dat is een erg gevaarlijk trekje van je, waarmee je anderen probeert te intimideren. Er zijn mensen bang voor jouw scherpe tong, dat blijkt uit de vele mensen die hier wegblijven, of er gewoon geen trek meer in hebben. Dat is al meerdere malen gezegd door diverse mensen. Het interesseert je geen ene moer wat je aanricht.
Een andere trek van jou is dat je sterk de behoefte hebt om je eigen "kwaliteiten" keer op keer onder de aandacht te brengen: geheugen als een olifant, leest alles, niets ontsnapt aan de aandacht, zegt waar het op staat, is eerlijk. Het feit dat je dit ook nog eens doet onder vermelding van je forumnaam Malam (nadrukkelijk altijd 3-de persoon enkelvoud) duidt op een groots minderwaardigheidscomplex, waarvan ik mij in alle ernst afvraag waarom jij dat hebt. is toch niet nodig? je hebt veel bereikt in je leven, hard gewerkt, geweldige vrouw. Waarom? Zo, nu heb ik de waarheid gezegd. Doe er mee wat je wilt, maar denk er in godsnaam eens over na, je hoeft niet altijd de grote bink met de grote bek uit te hangen. Helemaal niet nodig, want heel diep van binnen geloof ik er geen barst van dat je zo bent.
Ik zie net nog even je laatste posting: je probeert je eruit te lullen. Altijd weer wijzen naar de ander. Kijk nou gvd eens naar jezelf.Malam
User
User icon of Malam
spacer line
 
(Aangepast) Geplaatst @ 14 September 2016 16:20

oyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Nou...........................vooruit............................elsbeth nog een antwoord.

Ga ik vast de doos van slotjes voor een topic opzoeken.

Het is weer de hooooooogste tijd. Emoticon: Party!


It's only kinky the first time.

jobvanstaalduinen
User
User icon of jobvanstaalduinen
spacer line
 

In denk, dat nu Elsbeth Malam weer eens flink de oren gewassen heeft en Malam weer de riedel "ruwe bolster blanke pit" heeft afgedraaid, het tijd is voor wat anders.oyibo
Moderator
User icon of oyibo
spacer line
 

Zo doosje afgestoft.

Daar komtie ,,,,,,,,,,,,,,,slotje................


It's only kinky the first time.

Log in om een reactie te geven
Je bent niet ingelogged op de website. Je moet ingelogged zijn om een reactie te geven op dit blog-artikel.

· Als je reeds een gebruikernaam hebt, log dan in.
· Als je je wachtwoord kwijt bent, haal dan een nieuwe.
· Als je nog geen gebruikersnaam hebt, maak er dan een aan.
   
OVER DIT ARTIKEL
Voeg dit blog-artikel toe aan je email, je eigen blog, MySpace, Facebook, of waar dan ook via AddThis:
Bookmark and Share

e-mail meldingen voor dit blog-artikel

Login Als je email meldingen wil ontvangen voor reacties die gegeven worden op dit blog-artikel. Je krijgt de email direct nadat het bericht geplaatst is.


Jóuw website voor tickets in Indonesië!
Op zoek naar tickets voor vluchten in Indonesië? Dan is hier nu de oplossing voor je! Tickets bestel je gewoon via ticketindonesia.info.

Volg ons op Twitter

Blog archief
· 2015, 4 artikelen
· 2014, 137 artikelen
· 2013, 142 artikelen
· 2012, 245 artikelen
· 2011, 703 artikelen
· 2010, 636 artikelen
· 2009, 885 artikelen
· 2008, 498 artikelen
· 2007, 527 artikelen
· 2006, 315 artikelen
· 2005, 181 artikelen
· 2004, 30 artikelen
· 2003, 8 artikelen

Populaire tags
· indonesie
· 2010
· jakarta
· bali
· indonesia
· overstromingen
· dame
· 1991
· indonesische
· aswolk
· vluchten
· garuda
· illegale
· na
· over
· prijs
· aan
· water
· nachtleven
· solo
Ieder uur automatisch gegenereerd

Blog categoriën
· Algemeen (475)
· Vulkanen (275)
· Ongelukken (271)
· Aardbevingen (270)
· Economie (250)
· Terrorisme (213)
· Reizen (202)
· Politiek (185)
· Criminaliteit (178)
· Corruptie (154)
· Toerisme (151)
· Vreemd genoeg ... (141)
· Religie (132)
· Milieu (125)
· Vogelgriep (122)
· Gezondheid (106)
· Overstromingen (93)
· Drugs (84)
· Weer (76)
· Garuda Indonesia (75)
· Geweld (64)
· Cultuur (59)
· Foto raden (48)
· Protesten (48)
· Militair (47)
· Sidoarjo modderstroom (45)
· Stroomvoorziening (40)
· Verkiezingen (36)
· Mensenrechten (32)
· Ramadan (31)
· Mexicaanse griep (27)
· PT Freeport (25)
· Conflict C. Sulawesi (20)
· Bosbranden (19)
· Sexy (17)
· Website (17)
· Infrastructuur (16)
· Volksverhalen (13)
· Sport (13)
· Geschiedenis (11)
· Het Wilde Westen van IndonesiŽ (11)
· Conflict Aceh (10)
· Een tochtje in een mini Mitsubishibusje (10)
· Klimaatschieten (9)
· Nachtleven (8)
· Overig (6)
· Lippo Cikarang (5)
· Media (3)
· Voetbal in IndonesiŽ (3)
· Knokkelkoorts (3)
· Kernenergie (2)
· Polio (1)
· Sluit kleinste categoriën

RSS feeds

Recente reacties
·  Op 10 Jan 2017 08:57 reageerde
bulekurus op President roept Moslims op tot meer tolerantie
·  Op 10 Jan 2017 00:46 reageerde
zieleffe op President roept Moslims op tot meer tolerantie
·  Op 15 Sep 2016 03:15 reageerde
oyibo op Trouwen op Ambon
·  Op 14 Sep 2016 18:40 reageerde
jobvanstaalduinen op Trouwen op Ambon
·  Op 14 Sep 2016 18:29 reageerde
oyibo op Trouwen op Ambon
·  Op 14 Sep 2016 16:20 reageerde
Malam op Trouwen op Ambon
·  Op 14 Sep 2016 14:58 reageerde
elsbeth op Trouwen op Ambon
·  Op 14 Sep 2016 14:47 reageerde
Malam op Trouwen op Ambon
·  Op 14 Sep 2016 13:48 reageerde
Malam op Trouwen op Ambon
·  Op 14 Sep 2016 13:40 reageerde
oyibo op Trouwen op Ambon
·  Op 14 Sep 2016 12:53 reageerde
elsbeth op Trouwen op Ambon
·  Op 14 Sep 2016 12:14 reageerde
Malam op Trouwen op Ambon
·  Op 14 Sep 2016 11:56 reageerde
elsbeth op Trouwen op Ambon
·  Op 14 Sep 2016 11:50 reageerde
Malam op Trouwen op Ambon
·  Op 14 Sep 2016 10:56 reageerde
elsbeth op Trouwen op Ambon
·  Op 14 Sep 2016 09:02 reageerde
oyibo op Trouwen op Ambon
·  Op 14 Sep 2016 08:14 reageerde
bulekurus op Trouwen op Ambon
·  Op 14 Sep 2016 07:52 reageerde
jakarta-snacks op Trouwen op Ambon
·  Op 14 Sep 2016 07:14 reageerde
elsbeth op Trouwen op Ambon
·  Op 14 Sep 2016 05:14 reageerde
Malam op Trouwen op Ambon
© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2018
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

63,537,776 pageviews Een website van indahnesia.com